Cand vorbim de fose septice, ele reprezinta un sistem alternativ de canalizare, ingropat, cu rolul de a epura apele menajere. Acest sistem are randament maxim in situatia in care distanta dintre iesirea din fosa (cota de ingropare a drenului) si nivelul panzei freatice este de min. 4m.
Ce optiuni avem
Pentru fose septice ecologice exista pe piata o multitudine de optiuni, dar sunt putine cele care respecta criterii prestabilite de constructie, conform normativelor europene. Fiecare compartiment la fose septice trebuie predimensionat, in functie de numarul de locuitori echivalenti pentru a conferi timpul de retentie necesar procesului de epurare.De asemeni si numarul de compartimente este foarte important pentru ca solutia alternativa unui sistem de canalizare bazata pe fose septice sa ajunga la parametri acceptati pentru deversare in areal.
Compartimentarea la fose septice sub forma de recipient cilindric orizontal fabricate din poliesteri armati cu fibra de sticla:
1. decantorul primar al grosierului,
2. decantorul secundar (dispozitiv Imhoff-denumit astfel dupa un cercetator de nationalitate germana) cu rol si de separator de grasimi situat in compartimentul decantorului primar.
3. camera de limpezire
Mod de functionare
Sistemul de epurare bazat pe fose septice ecologice este format obligatoriu din fosa septica propriu-zis si sistemul de drenaj, unde are loc ultima parte a procesului de epurare si anume descompunerea aeroba.La evacuarea din fosa in sistemul de drenaj, apa este epurata in proportie de 50%. Dupa descompunerea aeroba, cu ajutorul oxigenului din sol,apa se filtreaza prin cele 2 straturi (de refuz de ciur / piatra concasata—sort 32-70 mm si nisip)si apoi ajunge in panza freatica.
Apa uzata, evacuata prin racordul general, ajunge in primul compartiment al fosei unde are loc decantarea primara a grosierului (materia solida). In urma acesteia rezulta un strat de namol pe fundul bazinului unde se formeaza cultura de microorganisme.
Grasimile din apa uzata care au o densitate mai mica decat cea a apei se separa la partea superioara a primului compartiment formand o pelicula care opreste schimbul de oxigen cu mediul atmosferic, demarand astfel procesul de descompunere anaeroba numit si fermentatie.
Grasimile, datorita constructiei speciale a dispozitivului Imhoff, sunt retinute iar in al doilea compartiment ajunge doar apa,cu particule in suspensie iar procesul de epurare continua prin decantarea acestora in camera de limpezire. Partea superioara a compartimentului de limpezire este evacuata in sistemul de drenaj, gravitational.
FOSA SEPTICA OMEGA 1000
- Volum Util – 1000 litri
- Maxim 2 persoane
- Dimensiuni – Ø 0.9 m , L 1.6 m
- 3 compartimente
- Dubla ranforsare fibra sticla
- Garantie 15 ani
FOSA SEPTICA OMEGA 2000
- Volum Util – 2000 litri
- Maxim 4 persoane
- Dimensiuni – Ø 1.2 m , L 2.1 m
- 3 compartimente
- Dubla ranforsare fibra sticla
- Garantie 15 ani
FOSA SEPTICA OMEGA 3000
- Volum Util – 3000 litri
- Maxim 6 persoane
- Dimensiuni – Ø 1.6 m , L 1.8 m
- 3 compartimente
- Dubla ranforsare fibra sticla
- Garantie 15 ani
Kit de montaj – 499* LEI
CONTINE
– 2 tevi vidanjare de 0.8 ml,
– 2 capace tevi vidanjare,
– 12.5 ml teava dren, 12.5 ml folie polietilena, sistemul de aerisire
* PRET INTREG 599 LEI – REDUCERE 100 LEI PENTRU ACHIZITIE IMPREUNA CU ORICE FOSA OMEGA.